Værd at vide om installationer

Værd at vide om installationer

det skal du vide om elinstallationerDet kan være svært at finde hoved og hale i alle de mange typer af installationer, der er og kan være i dit hus. Nogle installationer kan man selv klare, men langt de fleste typer af installationer bør foretages af fagfolk. Det skyldes især den risiko, der ofte er, når man arbejder med elektricitet.

Elektriker og el-installatører ved, hvilke problemer der er typiske for installationer i hjemmet og hvilke love og regler der gælder på området. Ved at lade en elektriker klare dine installationer, er du altså sikker på, at den bliver foretaget korrekt og med de nødvendige sikkerhedsmæssige og lovgivningsmæssige forbehold.

Det må du gøre – og det kan vi hjælpe med

elinstallationer du selv må laveHovedreglen er, at man ikke må hverken montere eller reparere installationer – både når det kommer til el og VVS. Det skyldes for det første sikkerhedsrisikoen for brand eller personskade, da det kan ske selv ved den mindste fejl. Fejl i installationerne kan desuden medføre skader, som kræver både tid og penge at få udbedret.

Hos EHV El og VVS anbefaler v i derfor, at alt elarbejde i forbindelse med faste installationer udføres af professionelle elektrikere og VVS-montører.

Der er dog noget elarbejde, som du gerne selv må udføre i hjemmet. Det handler om nogle basisting, som ikke omhandler installationer. Hvis du gerne vil tage skeen i egen hånd, må du gerne:

  • Sætte lamper op
  • Skifte stikkontakter
  • Skifte ledninger i lamper

Derudover må du gerne selv udskifte hårde hvidevarer som for eksempel opvaskemaskiner og vaskemaskiner. Hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, kan det dog altid være en god idé at kontakte en elektriker. Hos EHV El og VVS i Hadsten kan vi hjælpe med alle typer af opgaver uanset størrelse. Hvis du gerne vil have dit el- og VVS arbejde udført af professionelle, står vi klar til at hjælpe dig.

Tjek dine elinstallationer

tjek dine elinstallationerHos EHV El og VVS anbefaler vi, at alle løbende tjekker eller får tjekket sine elinstallationer. Elektriske installationer er ikke farlige som sådan, men der kan sagtens være fejl på dem, der kan gøre dem farligt. Det er lige præcis derfor, at det er vigtigt, at de bliver tjekket med jævne mellemrum.

Man kan selv tjekke sine elinstallationer, men i nogle tilfælde kan det være en god idé at få en elektriker ud at kigge på dem. På den måde sikrer man sig, at intet bliver overset.

Hvis du gerne selv vil tjekke dine el-installationer, skal du især overveje:

  • Om de er rene
  • Deres tilstand i forbindelse med skader eller buler
  • Om lamper og andet virker ustabilt
  • Om sikringerne er varme
  • Om sikringerne ofte springer

Det kan derudover også være en god idé at tjekke, om alle udendørs installationer er, som de skal være. Hvis der er fejl eller skader i de udendørs installationer, og de samtidig bliver fugtige, kan det resultere i kortslutninger. Det er vigtigt at huske på, at man ikke selv på udføre tekniske installationer udendørs, hvis det opstår brand, dækker forsikringen nemlig i så fald ikke.

Hvis man er det mindste i tvivl om tilstanden på sine elinstallationer, kan det være en god idé at få en professionel elektriker til at tjekke op på dem. Hos EHV El og VVS har vi både VVS-montører og elektrikere i Hadsten området, der kan være behjælpelige med dette.

Elinstallationerne bliver brugt meget, og derfor stilles der høje krav til, at de enkelte installationer skal være intakte og i orden. Mange af de typiske fejl med tekniske installationer er svære at finde, hvis man ikke er fagmand. Det kan derfor være en god idé at få tjekket sine installationer af en elektriker med jævne mellemrum.