Brug mindre vand og spar penge

Brug mindre vand og spar penge

Spar penge ved at bruge mindre vand

Ligesom med el er der også penge at spare ved at bruge mindre vand. Og så er det godt for miljøet. Der findes mange måder at bruge mindre vand på, som er meget simple, og her vil vi komme med nogle bud på, hvad du kan gøre for at sætte vandforbruget en smule ned.

Det kan være svært – selv for en professionel VVS montør – at give gode estimater på, hvor meget vand og hvor mange penge der konkret er at spare. Det kommer an på, hvilke modeller der er i brug, hvor meget man skruer op for vandet, hvor ofte man bruger vandet osv.

Sikkert er det dog, at de fleste kan spare vand og penge, hvis man går sit vandforbrug igennem og optimerer, hvor optimeres kan.

Det kan du selv gøre

Lad ikke vandet løbe imens du børster tænder

Løber vandet, når du ikke skal bruge det? Der kan være vandbesparelser at hente i en række dagligdagsgøremål, som involverer rindende vand, og det kan være svært at få øje på og komme i tanke om, hvis man ikke bliver gjort opmærksom på det.

Når man børster tænder, vil de fleste gerne have lidt vand på tandbørsten og tandpastaen, men hvis man ikke lukker for vandhanen igen, når tandbørsten er våd, spilder man vand. Derfor er det en god ide at lukke for vandet, mens man børster tænder.

Hvis man kan blive ren på et minut mindre, er der også et minuts vand at spare, hver gang man er i bad. Gælder det eksempelvis en familie på 4, der alle tager et bad hver dag, som er bare et minut kortere end normalt, svarer det til godt et døgns badetid sparet hvert år.

Og så ved de fleste, at man bruger langt mindre vand i et brusebad end i et karbad, men det er alligevel værd at gentage.

Hvis vi bliver i bruseren, så er der også lidt varmt vand at hente, hvis bruseren er tæt på dig i badet. Hvis brusehovedet er langt væk fra kroppen, når vandet at blive afkølet, inden det rammer dig, og vandet skal så varmes mere op for at få en behagelig temperatur. Er brusehovedet tættere på, kan vandtemperaturen skrues ned, uden det føles koldere.

Der bliver spist rigtig mange kartofler i Danmark, og mange af dem skal skrælles. Her kan man også spare på vandet, hvis man plejer at skrælle sine kartofler (eller andre skrælleegnede frugter og grøntsager) under rindende vand. Enten ved at skrue ned for vandmængden eller helt vente med vandet, til kartoflerne blot skal skylles.

Og efter maden kan der være vand at spare i forbindelse med opvasken. Typisk bruger man mindre vand, hvis man vasker op i en opvaskebalje, end hvis man vasker op under rindende vand. De fleste moderne opvaskemaskiner kan også klare tallerkner, der blot har fået fjernet madresterne, men ikke er blevet skyllet.

Det du kan investere i

Invester i en perlator og spar penge i vandbudgettet

Hos EHV EL og VVS vil vi gerne hjælpe dig med de investeringer, du kan gøre, for at spare på vandforbruget. Som erfaren VVS montør i Hadsten kender vi en ting eller to til vandforbrug, og vi ved, at mange har gode muligheder for at opgradere nuværende installationer til mere besparende modeller af eksempelvis toiletter.

Selvom det er et 2-skylstoilet, man har stående på badeværelset, kan der stadig være en besparelse ved at investere i et nyt. De nyeste bruger nemlig ofte kun 4 og 2 liter pr. skyl, mens de ældste 2-skylstoiletter typisk bruger 9 og 6 liter.

Det er også værd at tjekke, om toilettet løber og altså bruger en lille smule vand hele tiden. Også selvom det kun er lidt utæt og vandet løber en smule, kan det hurtigt løbe op i mange liter vand og dermed også mange penge for dig.

En sparebruser kan spare dig for en del liter vand i løbet af et bad og kan typisk købes for ikke så mange penge. Det er ofte en investering, der hurtigt er tjent hjem, hvis man går fra en ikke-sparebruser.

Med lidt luft blandet i vandet kan man også spare vand og penge. En såkaldt perlator blander luft i vandstrålen, så den virker større – det får dig til at bruge mindre vand, og en perlator kan ligesom sparebruseren typisk købes for få penge og tjener sig hurtigt hjem, hvis man ikke allerede har sådan en installeret.

Det er også muligt at installere en vandbegrænser, der nedsætter gennemstrømningen af vand i vandhaner og brusebatterier. Det sikrer, at der ikke kommer unødigt meget vand ud af hanen, som reelt er spildt, fordi den ekstra vand ikke har nogen effekt.

Og så er det ikke alene irriterende, hvis en vandhane drypper og larmer, det er også et spild af vand. Hvis man ikke selv er ferm til den slags, vil det være oplagt af få en VVS montør til at kigge på dette.